JENAYAH PEMERDAGANGAN MANUSIA MENURUT PERSPEKTIF GLOBAL DAN ISLAM

Nur Rabiatuladawiyah Abdul Rahman

Abstract


Isu pemerdagangan manusia telah menjadi isu yang hangat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, walaupun hakikatnya fenomena ini telah pun wujud sejak berkurun lamanya. Berbilion-bilion dolar keuntungan yang sedang dibuat dengan mengorbankan berjuta-juta mangsa penyeludupan manusia. Lelaki dan perempuan yang harus berada di sekolah telah dipaksa menjadi askar, melakukan kerja keras atau dijual untuk seks. Wanita dan gadis sedang diperdagangkan untuk eksploitasi, dipaksa menjadi buruh pelacuran domestik atau perkahwinan. Manakala lelaki pula, yang terperangkap dengan hutang, menjadi hamba di lombong, ladang dan sebagainya. Artikel ini membincangkan berkaitan isu pemerdagangan manusia di Malaysia dan pandangan dari perspektif Islam berdasarkan pendekatan analisis kandungan ke atas sumber laporan kerajaan, jurnal ilmiah dan akhbar berkaitan. Artikel ini diharap dapat memberi pemahaman terhadap isu pemerdagangan manusia yang mutakhir serta melihat isu berkaitan dari sudut perspektif Islam.

Keywords


Pemerdagangan manusia, eksploitasi, penyeludupan manusia, hamba, Malaysia

Full Text:

PDF

References


Ab Hamid, Z., & Mokhtar, K. A. (2013). Human Trafficking: the International, Malaysian Legal Framework and Shariah Perspectives. IIUM Law Journal, 21(2), 287–307.

Ab Hamid, Z., (2019). Memperkasakan Perlindungan Mangsa Pemerdagangan Manusia di Malaysia Undang-undang, J. A., & Ibrahim, K. U. A., 105–120.

Martinus Sardi. (2014). Mengenal Hak Asasi Manusia dalam Islam Berdasarkan Deklarasi Kairo. Repository.Umy.Id, 12.

Megumi Makisaka, (2009). ‘Human Trafficking: A Brief Overview’, Social Development Notes, Conflict, Crime and Violence, No. 122

UNHCR, (2005). ‘Combatting Human Trafficking: Overview of UNHCR Anti-Trafficking Activities in Europe’

United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), 2011, ‘UN.GIFT, Human Trafficking: An Overview’, United Nations, New York.

United Nations Trafficking Protocol.

United Nations, Treaty Series, vol. 2237, p. 319; Doc. A/55/383

United States of America, Department of State, Trafficking in Persons Report 2020.

UNODC, (2009). ‘Anti-Human Trafficking Manual for Criminal Justice Practitioners’, Module 1.

UNODC, (2011). ‘International Framework for Action to Implement the Trafficking in Persons Protocol’.

Wan Ali Wan Jusoh, Mohd Hambali Rashid & Muhammad Fathi Yusof, 2005, Institusi-institusi Islam, Kuala Lumpur, Syarikat Meza, hlm. 210.

Widdia Putri, E. (2020). Memahami Hak Untuk Hidup Dalam Islam Berdasarkan Deklarasi Kairo. Legalite : Jurnal Perundang Undangan Dan Hukum Pidana Islam, 5(1), 1–13.

Statut

Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran (Pindaan) 2022 (Akta A1644)


Refbacks

  • There are currently no refbacks.